Raw Food

Vad är raw food?

Raw food, eller råkost, är mat som inte upphettats över 42–45 grader.

De flesta råkostare ser sin diet som helt vegetarisk samt gluten- och laktosfri. Man utesluter alltså kött-, fisk-, mjölk- och spannmålsprodukter. Kvar har man frukter, grönsaker, bär, örter, rötter, nötter, frön, alger och groddar.

Syftet med raw food är att äta så naturlig och hel mat som möjligt. På så sätt bevarar man näringen och energin som förstörs då mat processas och upphettas. Ju mer raw food din diet består av, desto bättre.

Vad försvinner, förstörs eller förändras när man upphettar maten?

Vatten

Det sägs att vi bör 1,5–2 liter vatten per dag. Denna rekommendation beror på att vi äter för torr mat. Kroppen måste ta av sitt eget vattenförråd för att kunna bryta ner den. Man kan säga att maten torkar ut oss. Det vattnet som finns i frukter och grönsaker tillför kroppen vätska som enkelt tas upp av kroppens celler och är överlägset det "döda" vatten vi får ur kranen.

Enzymer

Enzymer behövs för varje funktion i vår kropp. Utan enzymer, inget liv. Vi föds med en begränsad enzymbildande potential, och vår potential att tillverka egna enzymer minskar med åldern. När vi hettar upp mat förstörs enzymerna, vilket innebär att bukspottkörteln tvingas arbeta hårdare för att producera ersättningsenzymer. Brist på enzymer och den försämrade cellreproduktionen som följer på det ger upphov till åldrande och ökad mottaglighet för olika sjukdomar.

Vitaminer, mineraler och antioxidanter

Vitaminer är organiska ämnen som kroppen inte kan tillverka själv. Varje vitamin har sin egen biologiska funktion, och de behöver enzymer för att fungera. Mineraler är byggstenar för vår kropp. Antioxidanter neutraliserar fria radikaler. (En fri radikal är en atom som blivit av med en elektron och därför är i kemisk obalans. För att komma i balans stjäl den fria radikalen en elektron från en annan atom som i sin tur blir en fri radikal. När fria radikaler bildas startar en kedja av reaktioner som kan leda till skadliga effekter, till exempel infektioner, inflammatoriska tillstånd.)

Biofotoner

Biofotoner är elektromagnetiska vågor som utsänds av alla levande system. Biofotoner kallas ibland för livsenergi och är bl.a. kopplat till metabolism, tillväxt och celldifferentiering. Vilda växter har överlägset högst energi, följt av ekologiskt odlade växter. Strålad, mikrad och upphettad mat har liten eller ingen elektromagnetisk livskraft.

Måste man äta hundra procent raw food?

Man måste inte välja allt eller inget. Redan när du äter 50 procont raw food märker du stor skillnad. De flesta som testar raw food håller med om att det är ganska enkelt att äta 80 procent, och redan då får du nästan alla fördelar. Att nå 95–100 procent tar ofta lite längre tid, för många flera år.

Hur börjar man?

Det finns många sätt. Enklast är att lära sig göra godis och kakor. Det är väldigt enkelt och smakar mycket bättre än något du köper i affären (även barn gillar det). Byter du ut alla godsaker mot raw food så har du tagit ett stort steg mot bättre hälsa. Andra börjar med att byta ut en måltid per dag. Enklast brukar det vara med frukost och lunch. Ett smart knep är att steg för steg välja ut rätter som du gillar men som inte är nyttiga och lära dig att göra raw food-varianter av den. Raw food-pizza är till exempel jättegott. Glass också.

De flesta börjar med att efterlikna "vanlig" mat fast göra den nyttigare. Man gör ris, pasta, pizza, pajer och kakor, gärna med mycket nötter i. Efter ett tag brukar maten bli enklare och renare, man äter mer frukt och grönsaker och har inte samma behov av "tyngd i magen".

Är det dyrt?

Ja och nej. Ofta har man en period så man både köper en massa frukt och grönsaker och nötter och testar sig fram samtidigt som man köper sin gamla mat. Olika typer av superlivsmedel kostar också en del, och tycker man det här är kul så vill man förstås testa allt. Efter ett tag hittar man sin diet. Är man intresserad av hälsa faller det sig förstås naturligt att äta ekologisk mat, som är något dyrare. Fast å andra sidan är det ganska dyrt att vara sjuk också.

Får man verkligen all näring man behöver?

Upphettar man maten så försvinner det mesta av näringen. Hel- och halvfabrikat som man stoppar i mikron är princip död mat. Raw food ger dig naturlig näring som "vanlig" mat inte kommer i närheten av.

Kosttillskott fyller ändå en viktig funktion. Det moderna jordbruket har lett till urlakning av mineraler, vilket gör att vi får mindre av den varan i dag än före 40-talet. Frukt som transporteras över hela klotet skördas innan de är mogna vilket ger dem sämre näringsinnehåll.

D-vitamin får man framförallt från solen, och i Sverige har vi inte tillräckligt med sol för att tillgodogöra oss D-vitamin under vinterhalvåret. (Endast en mycket liten del av vårt D-vitamin kommer från kosten, oavsett vilken diet du äter.)

Får man tillräckligt med protein?

Det är den vanligast frågan, och svaret är utan tvekan JA! Det finns tillräckligt med protein i frukt och framförallt bladgrönt. Men även nötter och frön (t.ex. chia och hampa) är mycket proteinrika, likaså många alger.

Utav makronäringsämnena kolhydrater, fett och protein är protein det vi behöver minst av. Många tror att man måste äta kött för att få protein, men kött har inte så mycket protein som folk tror. Det är dessutom svårt för kroppen att bryta ner. I synnerhet upphettat protein eftersom dessa koagulerar (t.ex. ägg) eller delaminerar (t.ex. ost) och skapar bindningar som kroppen inte klarar bryta upp. Därmed kan kroppen inte ta upp detta protein som näring.

 

(källa: www.holistic.se)

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.